Priručnik za kupovinu polovnog automobila

Generalna diskusija o kupovini automobila
Korisnikov grb
jevrem
AMB Moderator
Poruke: 472
Pridružen: 25 Jun 2020 08:24
Mesto: Smederevska Palanka
Kontakt:

Bilo da kupujete polovan automobil od fizičkog lica ili od trgovca korišćenim vozilima, postoje neka opšta pravila koja ne bi trebalo zaobići. Više truda i pažnje u nabavci, manje brige i troškova u eksploataciji!

Od koga kupiti – fizičko ili pravno lice?
Delikatno pitanje. S jedne strane, ukoliko kupujete od pravnog lica specijalizovanog za trgovinu vozilima, dobićete nekakvu garanciju, koju ćete moći da iskoristite, ako zatreba, i ukoliko ste se uverili da je to pravno lice likvidno i da posluje profitabilno i pošteno. Deo ovih informacija možete da proverite na isti način kako smo opisali u Priručniku za kupovinu novih automobila, dok su dragocene i informacije koje razmenjuju ljudi koji su već kupovali kod dotičnog trgovca. Pošteno poslovanje podrazumeva, između ostalog, i ono što se ne vidi direktno kroz javno dostupne informacije i poslovne knjige trgovca. Bilo bi lepo kada bi mogli da znate, i dobijete nezavisnu verifikaciju, od koga se vozila nabavljaju (u zemlji ili inostranstvu; od drugog trgovca ili od prvog ili kog već po redu vlasnika i slično), u kojoj proceduri (licitacija, aukcija ili direktna pogodba sa prodavcem; iz sistema staro za novo i slično), kako se ono pravno lice koje vam prodaje vozilo, uverava u kvalitet robe (vozila) koje kupuje i prodaje vama (da li se i kako vrši procena vrednosti, da li to rade specijalizovane kuće u inostranstvu). Sve ove informacije su za kupca zlata vredne, a naše kuće specijalizovane za prodaju polovnih vozila, u najboljem slučaju očekuju od potencijalnih kupaca da im veruje. Kada bi sav biznis na planeti bio čist,i kada bi svi bili pošteni, potreba za revizijom ne bi ni postojala. Drugim rečima, u slučaju objave pomenutih informacija i procedura, a zatim i njihove revizorske provere, prodavci bi i sami bili relaksirani da negde ne naprave neželjenu grešku u koracima, i lakše bi prodavali vozila (i zbog većeg poverenja kupaca u Izveštaj nezavisnog i stručnog lica) a kupci bi imali veću dozu sigurnosti u transakciji i transparentne informacije za odluku.

Slika

S druge strane, ukoliko kupujete od fizičkog lica, imate vrlo male šanse da ostvarite bilo kakvo pravo vezano za garanciju. Teoretski, doduše, moguće je, ali je jedino izvesno da bi u nekom pravnom postupku izgubili silno vreme, novac i živce, a poznavajući naš pravosudni sistem, verovatno na kraju ne bi postigli ništa, sve i da ste 100% u pravu. Ovde naravno, kupujete vozilo samo od vlasnika, bilo kakva ovlašćenja, punomoćja za vožnju i slično, zaboravite.

Koja pitanja su najvažnija da postavite prodavcu
Uz uvažavanje okolnosti od koga kupujete (i pitanja uslovljena time), iskažite radoznalost na sledeće teme: Za koje potrebe je najviše korišćen auto (porodične ili kao službeno vozilo, najviše gradske ili vožnje na otvorenom drumu)? Koliko kilometara je prešao? Kolika je potrošnja u različitim okolnostima? Da li ste prvi vlasnik? Da li je auto pretrpeo neke havarije ili saobraćajne incidente nižeg intenziteta? Da li svi sistemi na automobilu funkcionišu? Da li je i gde redovno održavan? Kada je izvršen poslednji servis i šta je rađeno? Zašto prodajete auto? Kada mogu da pogledam automobil i jeste li saglasni da ga odvezemo u ovlašćeni servis?

Slika

Detaljan pregled vozila
Prilikom upoznavanja sa prodavcem i automobilom, a pre pregleda u ovlašćenom servisu, pregledajte vozilo i sami. Birajte dnevne termine kada su nedostaci vidljiviji. Već na prvom vizuelnom pregledu, može da se desi da odustanete od kupovine i tako poštedite i sebe i prodavca daljih pregovora.

Dakle, prvo pregledate spoljašnost, i to najpre sa distance od par metara, kako bi mogli da jednim pogledom obuhvatite ceo auto. Ovo je važno jer ćete tako najlakše registrovati bilo kakve asimetrije koje bi otkrile ozbiljniji udes u kom je učestvovalo vozilo. Zatim priđite i pregledajte spoljašnjost detaljno iz blizine. Pregledajte i stanje pneumatika, felni, svetlosnih grupa, retrovizora, krova (posebno ako vozilo poseduje panorama krov), rubove i ostala mesta gde je moguće truljenje.

Slika

Sledeći korak se odnosi na pregled stanja ispod haube. Provera nivoa i viskoziteta ulja pod prstima, zatim stepen zaprljanosti motora (veoma bitno), pa zatim i zvuk motora.

U unutrašnjosti vozila pregledajte opšte stanje, obratite pažnju na sve detalje koji mogu da otkriju način i dužinu, odnosno intenzitet eksploatacije. Obratite pažnju, na primer, koliko je pohabana ručica menjača, ili gume na pedalama za gas, kočnicu, kvačilo (ukoliko ga ima).

Navedeno je veoma bitno, a sve iz razloga što komplet informacija koje ste dobili mogu da otkriju da li vam prodavac govori istinu. Na primer, ukoliko je ulje zamenjeno pre par stotina kilometara (prema iskazu vlasnika) onda treba da bude odličnog viskoziteta i svetlije boje, ili ako je automobil prešao 60 hiljada kilometara, onda i volan treba da bude pohaban u skladu sa tim (ni manje, ni više). Probajte da u priču uklopite i stanje patosnica, kočionih pločica, gume, tapacirunge na sedištima i slično.

Veoma je važno da ceo set informacija o predmetu kupovine bude logična i razumna celina. Bilo šta da iskače, odnosno ne uklapa se u predstavu koju vam je prodavac servirao, ispitajte razloge. i budite skeptični.

Papiri koje treba da ima prodavac
Pod jedan je bitno da nedvosmisleno utvrdite vlasništvo nad vozilom i postajenje eventualne zaloge u nečiju korist. Zatim, servisna knjižica koja bi trebalo da pokaže istoriju održavanja. Kod novijih modela, ovo možete da uporedite sa podacima u ovlašćenim servisima. Ne bi bilo loše kada bi vlasnik mogao da vam prezentuje i ulazne račune za izvršene servise (redovno održavanje i eventualne popravke).

Slika

Probna vožnja
Naravno, kao i kod novog automobila, i ovaj morate da provozate. Sva pravila navedena u tom Priručniku, važe i ovde, s tom razlikom što kod polovnog vozila morate da obratite posebnu pažnju na stanje i ponašanje automobila tokom vožnje. Mnogi eventualni defekti na vozilu, mogu biti otkriveni, ili barem indikovani, na ovaj način. Ukoliko prodavac ima problem sa vašom željom da probate auto pre kupovine, zaboravite na trgovinu. Bolje je čak i da propustite priliku, nego da investirate u “kamen oko vrata” sebi.

Slika

Proverite vrednost izabranog automobila
Izabrali ste odgovarajući automobil. U redu, proverite tržišnu vrednost vozila koje želite da kupite. Iluzorno je za takve stvari angažovati profesionalnog procenitelja, ali, možete da proverite ponudu na internetu: kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima. Kada Nexia Star (konsultantska kuća) vrši procene tržišne vrednosti, obično vrednosti iz ponuda polovnih vozila korigujemo za efekte pregovora oko cene za oko 20% naniže, naravno.

Nakon svega: dooobro razmislite
Jedna od tipskih grešaka kod kupovine automobile generalno: u zanosu doneti ishitrenu odluku. Stani malo, razmisli. Još jednom izlistajte u glavi sve dileme koje trenutno imate i koje ćete možda imati u bliskoj budućnosti i tokom eksploatacije. Obavezno pridajte značaj i mislima na temu oko buduće preprodaje. Ne padajte na moguće priče prodavca kako ima tri kupca koji već čekaju u redu na potpis ugovora o kupoprodaji.

Slika

Sama kupovina
Pod obavezno, nakon donete odluke o kupovini, sačinite odgovarajući Ugovor ili/I fakturu i registrujte vozilo na svoje ime. Nikako ne prihvatajte razna “rešenja” sa ovlašćenjima i slično. Ako nemate novca za porez, izaberite jeftiniji auto ili se snađite na drugi način (pozajmica na primer).

Zvezdan Božinović
Audi A3 1.8T 1997. 110kw
Pošalji Odgovor

Povratak na “Generalno o kupovini automobila”