Koliko košta punjenje elektro automobila?

Korisne vesti i informacije sa AMB bloga
Korisnikov grb
jevrem
AMB Moderator
Poruke: 487
Pridružen: 25 Jun 2020 08:24
Mesto: Smederevska Palanka
Kontakt:

Slika

Istaživanje koje je rađeno u Velikoj Britaniji.

Jedan od mnogih razloga zašto se odlučite za električnu energiju je potencijalna ušteda u gotovini koja se nudi. U mnogim slučajevima je električna energija jeftinija od tradicionalnih goriva poput benzina ili dizela, a u nekim slučajevima košta i preko polovine manje za „pun rezervoar goriva“.

Međutim, sve zavisi od toga gde i kako naplaćujete, pa evo našeg detaljnog vodiča koji će odgovoriti na sva vaša pitanja.


Koliko će koštati punjenje automobila kod kuće?

Prema vladinoj kampanji za električna vozila Go Ultra Lov, oko 90% vlasnika puni svoja električna vozila kod kuće, a ovo je najjeftiniji način punjenja. Naravno, to zavisi od automobila koji punite i tarife vašeg dobavljača električne energije, ali sveukupno neće koštati ni približno toliko da „napušite“ svoj EV kao tradicionalno vozilo sa unutrašnjim sagorevanjem. Na primer, nešto poput Nissan Leafa trebalo bi da košta manje od 5 funti za potpuno punjenje, čak i po najskupljim tarifama, a to će vam pružiti domet do 200 milja. Još bolje, uložite u jednu od najnovijih „pametnih“ zidnih kutija i pomoću aplikacije na telefonu možete da programirate jedinicu da se puni samo kada je najjeftinija struja, obično preko noći.

Koliko će koštati instaliranje mesta za punjenje automobila kod kuće?

Slika

Jednostavno možete koristiti fabrički isporučeni tropolni punjač, ali vreme punjenja je dugo i proizvođači upozoravaju na neprekidnu upotrebu zbog trenutnog pražnjenja utičnice. Zbog toga je najbolje koristiti namensku zidnu jedinicu koja može da se puni do 7kV, više nego dvostruko brže od tropolne alternative.

Postoji veliki broj različitih proizvođača koje možete izabrati, plus izbor privezanih (sa trajno pričvršćenim kablom za punjenje) ili nevezanih (što vam omogućava da izaberete različite utičnice i kablove za različite automobile). Bez obzira za koju ćete pljeskati, trebat će vam kvalifikovani električar kako bi provjerio da li ožičenje vašeg domaćinstva odgovara zadatku, a zatim da bi instalirao kutiju.

Dobra vest je da vlada želi da vozači postanu ekološki i nudi izdašne subvencije, pa ako imate jedinicu koju je opremio ovlašćeni instalater, tada će Ured za vozila sa malim emisijama (OLEV) naterati 75% ukupnog iznosa. koštaju do najviše 350 funti. Cene se naravno razlikuju, ali uz grant možete očekivati da ćete za kućnu punionicu platiti oko 400 funti. Još bolje, ako još uvek niste kupili svoj EV, imajte na umu da brojni proizvođači nude besplatne zidne kutije i ugradnju kada kupite jedan od njihovih električnih modela.

Koliko će koštati javna stanica za punjenje?

Slika

Opet, ovo zavisi od vašeg automobila i načina na koji ga koristite, jer postoje brojne mogućnosti kada su u pitanju javne stanice za punjenje. Na primer, ako vam je punjenje potrebno samo kad se retko pojavljuje, i tada je moguća metoda „plati po kretanju“ koja košta između 20p i 70p po kVh, u zavisnosti od toga da li koristiš brzi ili brzi punjač, drugi košta više za upotrebu. Nedavni dolazak Instavolt radi na ovom principu, ne zahtijevajući ništa više od beskontaktnog plaćanja, jer kada trebate nadoplatiti, drugi dobavljači naplaćuju satnicu (efektivno naplatu parkinga) plus naknadu od kVh za utrošenu električnu energiju.

Ako češće putujete dalje, tada dobavljači poput Polar nude pretplatničku uslugu sa mesečnom naknadom od oko £ 8, ali ovo vam daje besplatan pristup oko 80% njegove mreže od 7000 punjača, umesto da plaćate uobičajenu naknadu -Iou-go stopa. Takođe je vredno imati na umu da neki hoteli i tržni centri nude kupcima besplatno punjenje. Široka upotreba aplikacija za pametne telefone za sve dobavljače omogućava lako uočavanje mesta punjenja, koliko koštaju korišćenje i da li su besplatne, tako da možete lako da se uključite u dobavljača koji odgovara vašim potrebama i budžetu.


Mnogi proizvođači nude i pojednostavljeno punjenje davanjem pristupa brojnim dobavljačima u okviru njihove sopstvene šeme punjenja. Na primer, Audijev račun za uslugu punjenja E-tron daje pristup skoro 20 različitih energetskih kompanija, dok svi novi E-tronovi dolaze sa vaučerom koji će besplatno pokriti prvih 1000 milja troškova. Vlasnici Tesle dobijaju sopstvenu namensku mrežu Supercharger za brzo punjenje, kao i brojne brze punjače Destination na lokacijama poput hotela. Vlasnici modela S ili modela Ks registrovani pre 2017. godine ispunjavaju uslove za besplatno punjenje, dok će vlasnici kasnijih automobila trenutno biti naplaćeni po stopi od 26 p po kVh.

Slika

Koliko košta punjenje autoputa?

Platićete malo više za punjenje na benzinskoj pumpi, uglavnom zbog toga što je većina tamošnjih punjača brza ili brza jedinica. Do nedavno je Ecotriciti bio jedini dobavljač na ovim lokacijama, sa oko 300 dostupnih punjača, ali sada su mu se pridružile kompanije poput Ioniti. U slučaju Ecotriciti, postoji izbor opcija punjenja naizmeničnim i jednosmernim naponom, a sve uz maksimalno vreme upotrebe od 45 minuta. Naplatiće vam se 3 GBP za priključak plus 17 p po potrošenom kVh. Međutim, ako za kućno snabdevanje energijom koristite Ecotriciti, naknada za priključak će se odreći. Ioniti košta malo više za kupce koji plaćaju, ali imaju komercijalne veze sa proizvođačima EV-a kao što su Audi, BMV, Mercedes i Jaguar, što vozačima ovih automobila daje pravo na niže cene.

Još su rani dani kada je reč o kompanijama koje svojim zaposlenima nude punjenje u električnim automobilima. Obično vam neće naplatiti priključenje kada dođete na posao, a zapravo bi poslodavac mogao biti od finansijske koristi da instalira punionice. Kao i kod privatnih domova, vlada nudi subvenciju od 350 funti za svaki punjač koji instalira, plus da nema oporezivanja u naturi za električnu energiju koja se koristi, bilo za službena vozila ili za sopstvene automobile zaposlenih.
Audi A3 1.8T 1997. 110kw
Pošalji Odgovor

Povratak na “Vesti i Informacije”