Koje je najbolje ulje za moj auto?

Sve vezano za maziva
Korisnikov grb
jevrem
AMB Moderator
Poruke: 487
Pridružen: 25 Jun 2020 08:24
Mesto: Smederevska Palanka
Kontakt:

Evo jednog teksta sa strnaog sajta gde se govori o motornim uljima.

Ulje je jedna od onih misterioznih supstanci za mnoge vlasnike automobila.

Ako niste entuzijast, poklopac motora možete otvoriti samo kada nešto pođe po zlu - ponestalo vam je tečnosti za pranje ili odnekud dolazi alarmantna količina dima. Ali održavanje dobro podmazanog automobila jedan je od najvažnijih poslova održavanja, jer neželjeno trenje u motoru koji se brzo kreće obično dovodi do loših, potencijalno skupih vesti.

Slika

Napredna mehanička tehnologija u modernim automobilima znači da su moderna ulja složenija nego ikad, kaže David Vright, generalni direktor Ujedinjenog udruženja maziva.

Kaže da su povećani propisi o emisijama vozila i sve veći zahtevi potrošača za performansama bez kompromisa zbog napredne ekonomičnosti goriva značili da je industrija maziva u mešavinama ulja i trgovci morali da prate zahteve proizvođača jer progone bolju efikasnost.

„Manji odlivi nafte znače da svi svake godine koristimo manje nafte, ali ulje koje koristimo mora dvostruko više raditi“, kaže Vright. „Danas proizvođači automobila zahtevaju tanji i lakši viskozitet motornog ulja kako bi postigli povećanu potrošnju goriva u manjem, snažnijem motoru, istovremeno smanjujući emisije“.

Slika

To znači da je dobijanje pravog ulja za vaš automobil važnije nego ikad. Pogrešno shvatite i iako nećete videti trenutnu katastrofu kao što biste to učinili kada biste u benzinski automobil stavili dizel, podvrći ćete motor pretjeranom habanju komponenata.

„Nećete odmah videti problem. To nije poput unošenja zagađenog goriva u vaše vozilo “, kaže Vright. „Ali u krugu od 20.000 milja mogli biste da imate ozbiljne operativne probleme.“

Kakvo ulje vam treba zavisi od motora. Svi novi automobili dolaziće sa preporučenom ocenom navedenom u uputstvu, a obično je i preporučeni proizvođač. Ocena će biti prikazana brojevima, odvojena slovom „v“ - na primer, 5v40.

„Jednostavno rečeno, viskoznost ulja daje vam pokazatelj njegove otpornosti na protok pri datim temperaturama“, objašnjava Vright. „Ocena„ v “kojoj prethodi broj daje vam indikaciju kako ulje teče na zimskim temperaturama, a poslednji broj pokazuje protok na letnjim temperaturama.“

Međutim, sama viskoznost nije dovoljna da ukaže na to koliko dobro će ulje zaštititi vaš motor. Brojni su testovi koje proizvođači automobila prolaze da bi formulisali motorna ulja, a ratifikovala ih je organizacija koja se zove Evropska asocijacija proizvođača automobila, poznata kao ACEA (skraćenica od francuskog naslova organizacije). ACEA utvrđuje tačne zahteve potrebne za ispunjavanje zahteva različitih tipova savremenih motora. Specifikacije, poznate kao ACEA Oil Sekuences, obnavljaju se svake četiri godine, ali su unazad kompatibilne za starija vozila.

„Visoki troškovi ulaganja u tehnologiju motornog ulja prelaze u šest ili čak sedam cifara za niz testova motora. Mešači ulja, proizvođači i trgovci moraju biti sigurni da su maziva koja prodaju pogodna za određenu primenu “, kaže Vright.


Svaka specifikacija ACEA označena je slovom, a zatim brojem, koji identifikuje klasu ulja i kategoriju unutar te klase - na primer, ACEA C3. Ova specifikacija će biti navedena na ambalaži ulja, a u uputstvu proizvođača automobila ponovo će se navesti za šta treba da se odlučite.

Ali šta ako ne možete da pronađete tačno preporučeno ulje? Vright kaže da vozači treba da pažljivo gaze, jer pogrešno ulje može prouzrokovati štetu na motoru vašeg automobila.

Problem je što se naftna industrija samosertifikuje. ACEA definiše specifikacije, ali na proizvođačima je da se pobrinu da ih proizvodi koje postavljaju ispunjavaju. Tehnička organizacija nazvana ATIAL na licu mesta proverava proizvode svojih članova svakih nekoliko godina, ali u velikoj meri je na industriji samo-policija. Poznato je da neki manje poznati dobavljači ulja svoje proizvode označavaju kao određenu specifikaciju, ali ne ispunjavaju standarde.

„Ponekad to izobliči tržište ako na tržište uvedete manje ugledne nove učesnike koji prodaju proizvode ispod cene koštanja drugih, uglednijih blendera. Tada se postavljaju neka pitanja.

„Ako nešto izgleda previše dobro da bi bilo istina, onda verovatno jeste“, kaže Vright. „Ako su vam u pabu ponudili najnoviju specifikaciju, potpuno sintetičko motorno ulje za 1 funtu po litru, onda je to suviše dobro da bi bilo istinito.“

Da bi se borila protiv takvih proizvoda i proverila kvalitet proizvoda, UKLA je pokrenula uslugu verifikacije specifikacija maziva (VLS). Svako može da predloži proizvod za testiranje, a ako se utvrdi da to želi, UKLA će zatražiti od prodavca da karantin ili opozove proizvod i ponovo ga označi ili preformuliše. Vright kaže da je od pokretanja VLS-a 2013. godine pozitivno uticao na kvalitet maziva koja se prodaju u Britaniji.

„Mislim da smo skoro stigli“, kaže on. „Neke novije kompanije plasiraju neobične formulacije koje treba istražiti, ali, u celini, tržište Velike Britanije je prilično saglasno.“

Suprotno tome, neki proizvođači proizvode ulja koja prevazilaze tražene specifikacije.

„Neki proizvođači će se uklopiti u osnovnu liniju, a neki će izgledati da je premaše i razviju neki oblik kvalitetnog pozicioniranja oko svog brenda“, objašnjava Vright. „Obično su multinacionalke, velike kompanije one koje će ih učiniti još boljim od specifikacija. Dakle, ako specifikacija ulja kaže da će trajati 15.000 milja, napraviće je tako da traje 20.000 milja, na primer. Oni će u formulu dodati bogatiju mešavinu aditiva kako bi bili sigurni da ne samo da ne uzrokuju habanje motora, već će vremenom pomoći i u zaštiti motora. “Brza pitanja

Kako varira ulje?

Ulje dolazi u različitim viskozitetima, označenim brojem razreda, kao što je 5v40. Takođe se meša za različite tipove motora, što označava ACEA specifikacija, kao što je ACEA A1 / B1.

Koje ulje odgovara kakvom automobilu?

Vrsta ulja koju preporučuje proizvođač automobila biće navedena u uputstvu. Može preporučiti određenu marku, ali ocena i ACEA specifikacija su važne stvari koje treba tražiti.

Da li je marka bitna?

Sve dok su ocena i ocena ACEA tačni, trebali biste biti u redu. Međutim, David Vright iz Udruženja maziva Ujedinjenog Kraljevstva preporučuje biranje renomiranih proizvođača. Neke firme će mešati naprednija skupa ulja koja premašuju specifikacije na pakovanju.

Šta je sa jeftinijim brendovima?

Opet, sve dok su ocene i ACEA specifikacije tačne, tada bi sve trebalo biti u redu. Ali utvrđeno je da ulja nekih novijih, manje renomiranih brendova na tržištu ne ispunjavaju zahtevane specifikacije. UKL-ova služba VLS istražuje žalbe i testira proizvode da bi utvrdila da li su u skladu sa njima i ima arhivu svojih nalaza na svojoj veb stranici - http://vvv.ukla-vls.org.uk.

Šta se dešava ako koristite pogrešno ulje?

Korišćenje pogrešnog ulja stvoriće pretjerani stres na mehaničkim komponentama vašeg motora. Loše podmazani delovi će se brže trošiti i tako smanjiti životni vek motora.

Koliko često treba da proveravate ulje?

Nema postavljenog pravila. Oni koji voze više treba češće da proveravaju. David Vright predlaže da svi treba da provere nivo ulja u svom vozilu najmanje jednom mesečno.

Koliko često treba da menjate ulje u automobilu?

Ovo će se razlikovati od automobila do automobila i biće navedeno u uputstvu za upotrebu automobila.

Slika

Rečnik pojmova

ACEA - Evropska asocijacija proizvođača automobila. Organizacija koja predstavlja evropske proizvođače vozila i određuje zahteve za savremenim mazivima. Specifikacije za različite vrste ulja označene su ACEA brojem na pakovanju, kao što je ACEA A1 / B1.

ATIEL - Industrijsko udruženje evropskih proizvođača i prodavača maziva. Skraćenica dolazi od francuskog „Association Technikue de l'Industrie Europeenne des Lubrifiants“

Stepen - viskoznost vašeg motornog ulja, označena sa dva broja koja označavaju protok ulja u zimskim i letnjim temperaturama (npr. 5v40). Što su brojevi niži, to je viskoznost tanja.

SAE - Društvo automobilskih inženjera. Telo sa sedištem u SAD-u koje definiše kako se definišu i regulišu viskoznosti ulja.

UKLA - Ujedinjeno Kraljevstvo udruženja maziva. Telo koje zastupa preduzeća u britanskoj industriji maziva.

VLS - verifikacija specifikacija maziva. Neprofitna usluga koju je UKLA pokrenula radi istrage žalbi zbog nepridržavanja specifikacija maziva.
Show less
Audi A3 1.8T 1997. 110kw
ThomasHom
Novi Član
Poruke: 1
Pridružen: 31 Okt 2020 10:10

Medicinar ovdje za sad dobro prodjeno Fiziologija, biologija, interna propedevtika i anatomija.
Zeleo bih da nadjem posao sa ovo znanje sta imam na Upwork. Isto tako mogo bi da radim i data entry jobs, ali za to vec znam, zelim da nadjem posao u koju sam ja dobar, to je onaj dio od medicine pa kako mogu to da nadjem na Upwork-a?

Isto tako zeleo bi dok ne uradim nesto dobro na Upwork-a, shvacam da bi trebalo za to vremena jos
imate neke iskustva sa mikro-poslovima? Nesto u stilu shorttask, mturk? Neke savjeti nesto?
Pošalji Odgovor

Povratak na “Maziva”