AUTO DELOVI: 6 TIPOVA I KAKO IH ODABRATI

Korisne vesti i informacije sa AMB bloga
Korisnikov grb
jevrem
AMB Moderator
Poruke: 301
Pridružen: 25 Jun 2020 08:24
Mesto: Smederevska Palanka
Kontakt:

AUTO DELOVI: 6 TIPOVA I KAKO IH ODABRATI

Slika

Auto delovi – njihova kupovina nije lak zadatak. Međutim, ne možeš da je izbegneš. Bilo da je u pitanju slomljeni retrovizor ili dotrajali motor – popravke i zamene auto delova su obaveze svakog vozača. Ali, iako je nezaobilazna, mnogi vozači susreću se sa izazovima kada je kupovina auto delova u pitanju. Sigurno i ti razmišljaš o uštedi, ali i o kvalitetu dela koji kupuješ. Sve to vrlo lako se može pretvoriti u komplikovanu situaciju.

Zato, ako je vreme da zameniš nešto na svom autu, spremili smo savete koji će ti pomoći.

KOJI SVE AUTO DELOVI POSTOJE?
Svet automobila i auto delova je zanimljiv, ali i kompleksan. Čak i najjednostavniji deo može biti izrađen u okviru raznih specifikacija. Isto tako, materijal ili različiti standardi izrade mogu napraviti značajnu razliku između ato delova.

Kod nas se auto delovi obično dele na Novi i Polovni auto delovi. Međutim, obe kategorije imaju svoje podgrupe.

Novi auto delovi nisu korišćeni ranije i tu spadaju: Fabrički, OEM i Aftermarket delovi. Polovni auto delovi su koriščeni delovi i dele se na: Obnovljeni, Renovirani i Polovni delovi bez izmena.

Da bi ti bilo lakše da pravilno odabereš, objasnili smo svaki od ovih 6 tipova.

FABRIČKI DELOVI

Slika


Ovo su originalni delovi koje je proizvela firma koja sarađuje sa auto kompanijom ili sama auto kompanija. Firma koja proizvodi Fabričke delove mora da se pridržava originalne specifikacije proizvođača vozila. Na ovim delovima nalazi se logo auto kompanije proizvođača.Oni su obično najskuplji, što može ostaviti utisak da su nakvalitetniji. Međutim, to ne mora uvek da bude tako.

OEM DELOVI
OEM je skraćenica od Original Equipment Manufacturer. Ovi delovi su takođe originalni. Prave se uz sporazum sa auto kompanijom. Izgledaju isto kao Fabrički.

Razlika između OEM i Fabričkih delova je to što se uopšte ne proizvode u fabrici auto kompanije i nemaju logo. Obično im je cena niža od cene Fabričkih delova.

Glavna prednost OEM delova je njihov kvalitet i činjenica da su izrađeni u okviru standarda industrije.

AFTERMARKET DELOVI
Aftermarket delove ne proizvodi auto kompanija, već druga, nezavisna firma. Ova firma ih projektuje i dizajnira. Dakle, nezavisna firma koja ih proizvodi nije povezana ni sa jednom auto kompanijom. Aftermarket ne izgledaju identično kao Fabrički i imaju drugačije performanse.

Cena Aftermarket delova može biti niža, ali i viša od cene Fabričkih i OEM delova. Zato je važno da ove delove kupuješ od pouzdane kompanije.

Kupovinom Aftermarket delova, dobijaš jedinstvene auto delove kojima možeš da zameniš postojeće delove ili da unaprediš performanse automobila. Neke od kompanija koje proizvode Aftermarket delove: K-tuned, Konig wheels, Garret.

OBNOVLJENI DELOVI

Slika

Obnovljeni delovi su korišćeni delovi opremljeni novim komponentama. Dakle, oni su potpuno rasklopljeni, očišćeni, ispitani i testirani.

Evo kako nastaju obnovljeni delovi:

Prvo se korišćeni deo demontira. Nakon demontiranja, Obnovljeni deo se ispituje. Ovo vrše inženjeri koji identifikuju šta je uzrok kvara tog auto dela. Kada utvrde koji je uzrok kvara, te komponente se ponovo projektuju tako da se taj uzrok otkloni. Rezultat ovog ispitivanja je auto deo koji može biti i bolji od novog auto dela. Kada je auto deo završen, on se testira da bi se garantovalo da radi „kao nov“.

Ovi delovi obično rade jednako dobro kao novi, i u većini slučajeva traju jednako dugo. Takođe, jeftiniji su od OEM i Aftermarket delova, a mogu imati jednako dobre ili čak i bolje performanse.

RENOVIRANI DELOVI
Ovo su korišćeni delovi koji nisu bili potpuno rasklopljeni kao Obnovljeni. Renovirani auto delovi su samo očišćeni i malo izmenjeni. Ovo „malo izmenjivanje“ uključuje zamenu navrtaka, vijaka i neispravnih komponenti u okviru samog dela. Izmenjivanje može doprineti svežijem izgledu auto dela, ali u većini slučajeva ne menja uzrok kvara ovih komponenti.

Zato je njihov glavni nedostatak stepen istrošenosti.

POLOVNI DELOVI BEZ IZMENA
Kod nas se često termin „polovni auto delovi“ koristi i za Renovirane, a ponekad i Obnovljene delove. Kako smo u prethodna dva pasusa objasnili razliku između Obnovljenih i Renoviranih, ovde ćemo dati i jasnu definiciju polovnih auto delova.

Polovni delovi su auto delovi koji su samo „izvađeni“ iz vozila. Na njima nije ništa popravljano niti nadograđivano. Zato su i najjeftiniji. Međutim, kako ti njihova isorija i način održavanja nisu poznati, moraš pažljivo da biraš ukoliko se odlučiš za kupovinu polovnog auto dela. Naš savet je da biraš kvalitetne polovne delove koje možeš pronaći ovde.

KAKO ODABRATI AUTO DELOVE?
Kupovina auto dela može biti komplikovana. Potraga za kvalitetnim delom u okviru odgovarajuće cene ume da potraje, a da ti na kraju svega idalje imaš sumnju da je taj deo pouzdan za svoju svrhu. Imaj na umu da od pouzdanosti tog auto dela može zavisiti bezbednost vožnje. Naravno, najbolja opcija za tebe zavisi od tipa auto dela koji kupuješ i njegove uloge u automobilu.

Ovo su stavke na koje treba da obratiš pažnju pri odabiru auto delova:

GODIŠTE TVOG AUTA

Slika

Ako voziš nov auto, koji je još uvek pod garancijom, neka tvoja odluka budu Fabrički delovi. Ako ugradiš nefabričke auto delove, izgubićeš pravo na garanciju. Međutim, ako je tvoj auto relativno nov, ali nije pod garancijom – OEM, Aftermarket ili Obnovljeni delovi su finansijski isplativiji izbor.

DEO KOJI MENJAŠ
Odabir tipa auto dela zavisi i od toga šta je potrebno zameniti. Ako menjaš motor, menjač ili kočnice odaberi Fabrički, OEM ili Obnovljeni deo. Razlog je bezbednost, koja je najvažnija.

Aftermarket deo te može takođe dobro poslužiti u smislu dugotrajnosti i pouzdanosti.

Ali, imaj na umu da Aftermarket delovi mogu biti namenjeni za povećanje performansi. Ovo povećanje performansi podrazumeva izvlačenje veće snage iz automobila. Veće opterećenje može izazvati otkaze drugih delova automobila. Zato, pažljivo biraj Aftermarket delove, uzimajući u obzir celokupno stanje svog auta.


Naravno, ukoliko menjaš auto delove koji ne utiču direktno na bezbednost, sasvim je okej da tvoj izbor budu Renovirani ili Polovni auto delovi.

KOMPATIBILNOST SA TVOJIM AUTOM

Slika

Ovde je bitno da obratiš pažnju na seriju proizvodnje auta i seriju dela koji kupuješ. Nekada deo može izgledati kao da odgovara tvom autu, ali da je razlika u seriji proizvodnje. Takav deo neće odgovaratiu tvom autu, pa obavezno proveri serijski broj pre kupovine.

CENA I VREDNOST
Novac je, kao i uvek, bitan faktor u odlučivanju. Kada je u pitanju bezbednost vozila, ne treba štedeti. Fabrički delovi su pouzdani za bezbednost i performanse. Tako da, ako menjaš delove auta kao što su kočione pločice i air bag-ovi savet je kupovina Fabričkih, OEM ili Aftermarket delova.

Međutim, ukoliko je potrebno da zameniš delove poput vrata, haube i motora, naićićeš na visoku cenu novih delova. Bez brige, jer njih možeš zameniti polovnim delovima koje možeš pronaći ovde. Na ovaj način, sigurno ćes imati pravilno održavan i bezbedan auto.

Slika

Verujemo da će ti naši saveti pomoći da pravilno odabereš auto delove i bezbedno uživaš u vožnji. Širok izbor auto delova možeš pronaći u našoj sekciji Delovi i oprema. Takođe, pogledaj naše Vesti gde te očekuju novosti i korisni saveti iz auto industrije.

Napiši nam u komentaru Koji tip auto delova ti najćešće kupuješ?

https://automotobox.rs/info/auto-delovi-6-tipova
Audi A3 1.8T 1997. 110kw
Pošalji Odgovor

Povratak na “Vesti i Informacije”